Gearchiveerde artikelen van de Stichting Kompas Nederland

Filter
 • Filmpjes Theatergroep "gewoon doen"presenteert "Fhoenixia"

  Op weg naar de voorstelling met onze voorzitter Peter Vrehen in Meerssen

  Flimpje klik hier

  Met dank aan TV Maastricht

  -----------------------------------

  Opnamen van TV Maastricht. 

  Filmpje klik hier

  Met dank aan TV Maastricht

  ----------------------------------

  Het hele toneel stuk

  Film klik hier

  Met dank aan Yndragon

   

 • Aangepaste Kunsttour wederom geslaagd!

  Aangepaste Kunsttour wederom geslaagd!

  Stichting Kompas en Cultuurfront Europa; de Toegankelijke KunstTour-Route 2012

  Vorig jaar nog 40, dit jaar gingen 50 couverts schoon op. Een succesformule. Dat vonden Sandor en Diana, inmiddels ook al veteranen op kraak-, keramiek- en broedplek gebied, samen met Stichting Kompas Nederland. Met toegankelijkheid en inclusiviteit hoog op de agenda, organiseerden zij voor de tweede maal een extra toegankelijke en laagdrempelige KunstTour. Voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen. Zoals het eigenlijk altijd en overal zou moeten.


  Na een uitgekiende selectie kunstsnuiven, waaronder Ontwerpbureau B2B (fotografie), Loods Pim Tabak (live portrettekenen) en Marres (bio-tuin en Kunst), werd de parkeerplaats voor het voormalige Vredestijn kantoor omgetoverd tot Hongaars restaurant. Om alles vlot te laten verlopen werden zelfs een kersverse opa en oma achter de coulissen ingezet. Op het menu: Langos (knoflookbrood met kaas), een grote pan aardappel paprika & een pan goulash met lamsvlees én verschillende soorten meloen. De gangen werden verorberd onder het genot van wijn, zang en harmonica (onnavolgbaar gespeeld door ‘Kunst van het Kijken’ Bernadette Huibers).


  Naast de Hongaarse keuken, kreeg het Cultuurfront Europa invulling met de KunstTour expositie. Zo was er wederom het kenmerkende en krachtige keramiek van Sandor en Diana zelf. Het grote, monumentale werk in inkt en houtskool, door de eveneens Hongaarse Gyula Sagi, was een blikvanger die ook werd opgepikt door Galerie Stevens. Kunstenaar Jan van Genk maakte, speciaal voor de gelegenheid een supplementje ‘Zon door de wolken’. Terwijl de echte koperen ploert verdween achter het logo van de Meubelboulevard, werd er op het houten podium getapdanst door kleine Nathan en kunstenares Gisela Klasen (die, net als enkele anderen, de hond in de pot vond). Tot slot mengde de amper twee maanden oude Nara-Neami zich onder het bonte,

  ...
 • Protestmars 20 juni 2011

  Protestmars gehandicapten.


  Gehandicapten, chronisch zieken en ouderen protesteren op 20 juni 2011 in Maastricht tegen bezuinigingen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).


  Verslag WMO protestactie 20 juni 2011

  Als we nu niet protesteren wanneer dan wel, Miranda Wiegers secretaris van Stichting Kompas Nederland, maakt zich ernstig zorgen over de toekomst: "nu ben ik wel nog wel fit", maar straks? kan ik dan nog wel goede zorg betalen? We zijn aan de goden overgeleverd. Met het Volks amendement onder de arm wil een grote groep gehandicapten vandaag het tij keren.

  Velen zijn begaan met het lot van gehandicapten, chronisch zieken en ouderen, want er gaat flink gekort worden op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Op de verzamelplek in het Citycentrum is het ondanks het slechte weer al behoorlijk druk. Voorzitter Peter Vrehen wordt geinterviewd door TV Maastricht. Later cirkelen ook L1 en verschillende verslaggevers en fotografen van kranten om de protestgroep heen.

  Het is de eerste keer dat gehandicapten en chronisch zieken in Maastricht de barricades opgaan: koebellen rinkelen en rolstoelen hangen vol met carnavals attributen, waaronder een grote zwarte gier. Ook de Mestreechse Ingel is solidair: "Want dit betreft ons allemaal". Iedereen kan zomaar invalide of gehandicapt worden. En mensen die meer dan 150% van de bijstandsnorm verdienen, krijgen dan geen noodzakelijke hulp meer. "Dat is heel erg, dit zijn hele harde maatregelen", aldus Vrehen.

  Verbijsterd maar strijdbaar gaat een grote groep de barricades op. Op naar de markt waar Loco-Burgemeester Costongs en Wethouder Damsma de protestmars ontvangen. Twee vaandeldragers van Stichting Fokus lopen als klassieke bieltjesmannen voorop in de protestmars. Een van dames, op gevorderde leeftijd, maakt verreweg het meeste kabaal. De toeter van haar

  ...