Iedereen moet kunnen meedoen. Maastricht peilt hoe het er voor staat en zoekt inwoners die hun ervaringen willen delen

Maastricht werkt de komende jaren aan verbeteringen zodat iedereen in de stad kan meedoen. Daarmee bereidt Maastricht zich voor op een Verdrag van de Verenigde Naties. Hoe staat het er nu voor? Voor wie is reizen met de bus lastig en waarom? Is de informatie die je bij het gemeenteloket krijgt wel duidelijk? Kun je als rolstoelgebruiker mee op kroegentocht? Kun je wonen waar je wil? Gaat school op een fijne manier met je om? Welke belemmeringen kom je tegen? In opdracht van gemeente Maastricht gaat onderzoeksbureau Disworks dit onderzoeken. Disworks organiseert vijf groepsgesprekken waarin inwoners hun mening kunnen geven. Wil je hierover meepraten, dan kun je je hiervoor aanmelden.

Meedoen voor iedereen
Winkelen, naar school gaan, het theater bezoeken, met de bus reizen, een paspoort aanvragen bij het gemeenteloket, naar de kroeg. Zo maar een greep uit dingen die je zoal doet. Er zijn mensen die deze dingen niet zomaar ‘even’ doen. Ervaar jij belemmeringen in Maastricht? Omdat gebouwen, folders, stoepen, bussen niet handig zijn? Doordat je bijvoorbeeld minder goed hoort of ziet. Of minder goed kunt lezen. Of je hoofd vol zit. Of je minder goed kunt bewegen? Dan zijn we op zoek naar jou! Jouw mening telt. Praat je mee? Je inzet wordt beloond met een VVV-bon. Zorg dat Maastricht weet wat er speelt. Vanuit jouw ervaring. Pas dan kan er gewerkt worden aan verbeteringen.

Aanmelden
Meld je aan bij Enid Reichrath, liefst per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; bellen kan ook: 043-7503725. Na aanmelding neemt zij contact met je op om nader kennis te maken en precies af te spreken waar en wanneer je aan het gesprek kunt deelnemen. Als je ondersteuning nodig hebt om te kunnen deelnemen, dan is dat geen enkel probleem. Dat overleggen we dan meteen ook. Heb je vragen? Mail of bel Enid.

Lokale Coalitie voor Inclusie
Initiatiefnemer voor deze peiling in Maastricht is de Lokale coalitie voor Inclusie. Dit is een samenwerking van zes partijen die allemaal een groep mensen vertegenwoordigen. Deze coalitie zet zich in om ervoor te zorgen dat iedereen in Maastricht kan meedoen. Gemeente Maastricht heeft daarna de opdracht gegeven om deze peiling te organiseren. Onderzoekers van Disworks voeren het uit.

Nieuws

 

                          

 

 

Zwemmen in het Geusseltbad voor mensen met een lichamelijke beperking

Maastricht Sport wil graag dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan bewegen en of sporten. Voor mensen met een lichamelijke beperking is dit niet altijd vanzelfsprekend. Omdat helaas niet iedereen bij een reguliere vereniging aan kan sluiten willen we proberen het bewegen in de stad zo aangenaam mogelijk te maken.  Speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking wil Maastricht Sport het zorgbad op een apart tijdstip beschikbaar stellen. Voordat we dit gaan realiseren peilen we liever eerst uw interesse.

Wat houdt het precies in?
Een uur in het warme zorgbad banentrekken, badderen, recreëren of bewegingsoefeningen doen. U dient zelf voor begeleiding te zorgen die gratis het bad in mag. De entree is € 5,10 per keer, maar u kunt ook kiezen voor een badenkaart van bijv 25 lessen waarvoor u dan € 96 betaalt. U wordt niet lid van een vereniging en zit nergens aan vast. U komt dus wanneer u zin heeft! U leert andere mensen met verschillende beperkingen kennen en er is uiteraard voldoende ruimte voor gezelligheid.

Gratis kennismaking!
Op maandag 8 december heeft u de mogelijkheid om tussen 14.00 en 15.00 uur eens langs te komen om met het zwembad en het zorgbad kennis te maken. U mag dan gratis komen zwemmen.

Aanmelden?
Graag willen we weten wie interesse heeft om op 8 december te komen zwemmen en wie interesse heeft om structureel te komen, aanmelden is verplicht. U kunt bijgevoegd, ingevuld formulier voor 21 november naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen.
Indien u geen interesse heeft zou ik ook graag van u willen weten wat de reden hiervan is. Wellicht kunnen we hier in de toekomst rekening mee houden.

Ik hoop snel van u te horen en hopelijk tot ziens in het Geusseltbad.

Met vriendelijke groet,

Britt Beckers,
Combinatiefuntionaris sport en bewegen Maastricht Sport
(On)beperkt Sportief


Voor inschrijfformulier klik op bijlage 

Nieuws

 

Zorg vanaf 2015: waar vindt u informatie?

 

In de langdurige zorg gaat er vanaf 1 januari 2015 veel veranderen.
2015 is een overgangsjaar. Met het oog hierop heeft de overheid speciale regels in het leven geroepen om de overgang van de AWBZ naar de gemeente en/of zorgverzekeraar zo soepel mogelijk te laten verlopen.
In onderstaand overzicht kunt u lezen waar u op dit moment terecht kunt met uw algemene- of meer specifieke vragen. Het gaat vooral over websites. Als u geen computer hebt, of het toch lastig vindt, neem dan contact op met (iemand van) het Meldpunt; we komen naar u toe of we printen de bladzijden die voor u van belang zijn.

 

Vanuit PGBM, Kompas, GOM en Platform ZEM zijn we voornemens om in het nieuwe jaar bijeenkomsten te organiseren om alles waar we tegen aan lopen nog eens goed te bespreken, en samen naar antwoorden te zoeken.

 

sites waar u terecht kunt voor algemene informatie

 

 • www.iederin.nl/zorgvanaf 2015

 • Programma Zorg verandert van Ieder(in): www.zorgverandert.nl
  Onderdeel van dit programma is een signaalpunt:
  Gemeenten en zorgverzekeraars krijgen meer taken in zorg en ondersteuning. We zijn benieuwd naar uw ervaringen met deze veranderingen. Weet u uw weg te vinden? Wordt er naar u geluisterd? Of gaan er zaken fout in het regelen van de zorg of ondersteuning? We horen het graag via ons digitaal Signaalpunt (www.zorgverandert.nl – signaalpunt)  Uw ervaringen zijn voor ons van grote waarde! Met deze ervaringen kunnen we namelijk in kaart brengen welke veranderingen al wél goed gaan en welke nog niet. Door uw ervaringen vervolgens onder de aandacht te brengen van de overheid, zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten en de patiënten- en gehandicaptenorganisaties, werken we gezamenlijk mee aan goede zorg en ondersteuning voor iedereen.
  Geef uw ervaringen door

 • Landelijke campagne VWS: Nederland verandert, de zorg verandert mee
  Vanaf oktober start VWS een landelijke informatie-campgagne met tv- en radiospots, brochures etc.

  www.zorgverandertmee.nl
   

 • Uw eigen patiënten-, belangen- of oudervereniging
  Veel patiënten-, belangen- en ouderverenigingen informeren hun leden over de veranderingen in de zorg. Ga naar de website van uw eigen vereniging.
  Zie eventueel de 
  ledenlijst van Ieder(in).

  WAAR VINDT U INFORMATIE OVER UW PERSOONLIJKE SITUATIE?

 

 

 • Bij de Sociale Verzekeringsbank 
  Vanaf 1 januari krijgt u uw PGB niet meer op eigen rekening, maar via de 
  Sociale Verzekeringsbank (www.svb.nl)
  U kunt daar ook de
  Brochure: Uw PGB op de rekening van de SVB downloaden of aanvragen.
   

 • Bij uw zorgverzekeraar 
  Heeft u nu een PGB voor persoonlijke verzorging en verpleging, dan behoudt u in 2015 uw PGB. Dit loopt via uw zorgverzekeraar.
   

 • Bij PerSaldo
  PerSaldo is de vereniging van budgethouders. Op de website van PerSaldo vindt u veel informatie over wat er verandert rond het pgb:
  www.pgb.nl/nieuw-wat-verandert-de-komende-jaren

  WAAR KUNT U TERECHT MET VRAGEN OVER UW EIGEN BIJDRAGE?

 

 • Bij het CAK 
  Het CAK is en blijft verantwoordelijk voor het heffen van de eigen bijdrage voor maatwerkvoorziening Wmo en de eigen bijdrage Wlz. De WTCG wordt per 1 januari 2015 afgeschaft; daardoor vervalt de korting op de eigen bijdrage die u ontving; u gaat dus meer betalen, want het rijk betaalt niet meer mee. Het CAK zal u hierover informeren, o.a. bij de factuur die u in november krijgt.
  Kijk op de website van het CAK:
  www.hetcak.nl

  WAT KUNT U DOEN ALS U IN PROBLEMEN KOMT DOOR DE VERANDERINGEN IN DE ZORG?

 

 

Nieuws

 

 

Sta op voor je gezondheid

 
Door de evolutionaire ontwikkeling van de mens zijn wij in staat om rechtop te staan en ons te verplaatsen op twee benen. Als baby hebben wij deze mogelijkheden echter nog niet, maar vanaf het moment dat wij dit kunnen zal dit onze voornaamste manier van verplaatsen zijn. Het verlies van basisfuncties staan en lopen door ongelukken, ziekten of ouderdom heeft zowel fysieke als psychische gevolgen.
Onderzoek heeft aangetoond dat staan goed is voor onze gezondheid. Er bestaan technieken waardoor mensen met ondersteuning toch weer kunnen staan, zoals sta rolstoelen. Maar waarom is staan nu eigenlijk goed voor onze gezondheid?
 
Makkelijker ademhalen
Mensen met fysieke beperkingen hebben last van ademhalingsmoeilijkheden, al varieert dit wel in ernst. Maar dit vermindert wel de hoeveelheid verse lucht in de longen. In staande positie is de longinhoud groter, waardoor ook het ademhalen makkelijker gaat. Vaak is het ook zo dat wanneer iemand een betere ademhaling heeft, dat iemand ook makkelijk kan spreken. Verder zou het kunnen zijn dat een verhoogd gehalte van zuurstof in het bloed, positieve effecten kan hebben op het cardiovasculaire systeem.

 Betere bloeddoorstroming
Het bloedcirculatie systeem is verantwoordelijk voor de toevoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen van ons lichaam. Ons hart, bloed en vezels zijn daarbij van essentieel belang. Vanwege immobilisatie, hebben veel rolstoelgebruikers last van een verminderde bloedcirculatie. Er is nog veel te leren over de voordelen van staan op het effect bloeddoorstroming, maar positieve effecten op het ademhalingssysteem hebben vast ook een positief effect op de bloeddoorstroming. Staan zorgt ervoor dat de vernauwingen in de bloedvaten, die gevormd worden door het zitten, verdwijnen.

 Verbeteren van blaas/darm functies
Een goede functie van onze blaas en darmen hangt af van een goed werkend zenuwstelsel. Helaas hebben veel rolstoelgebruikers een minder goed functionerend zenuwstelsel dat leidt tot een problemen met hun blaas en darmen. De meest voorkomende problematiek van de darmen en de blaas is incontinentie en infecties. Het risico op infecties wordt vergroot wanneer de blaas niet volledig geleegd wordt. Constipatie is een ander veel voorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door immobilisatie en verlammingen. Volgens een aantal onderzoeken kan de darmfunctie verbetert worden tot wel 53 procent door trainingsprogramma’s met betrekking tot staan.

 Verminderen van druk op de huid
Door het zitten of het liggen vormen er drukpunten op de huid. Wanneer mensen voor een langere periode op dezelfde drukpunten moeten zitten of liggen kan dit leiden tot wonden (decubitus). Dit komt veel voor bij mensen die in een rolstoel zitten. Met een sta-rolstoel kunnen mensen vaker de druk verlichten door van houding te verwisselen.

 

 

 

 

Permobil heeft sta-rolstoelen ontwikkeld. In de afbeeldingen is te zien welke standen de rolstoel in kan nemen. Naast de sta stand is de rolstoel ook in andere posities te verstellen. Wilt u graag meer informatie, kijk dan op www.permobil.com

 

Nieuws

Pagina 1 van 2