Zorg vanaf 2015: waar vindt u informatie?

 

In de langdurige zorg gaat er vanaf 1 januari 2015 veel veranderen.
2015 is een overgangsjaar. Met het oog hierop heeft de overheid speciale regels in het leven geroepen om de overgang van de AWBZ naar de gemeente en/of zorgverzekeraar zo soepel mogelijk te laten verlopen.
In onderstaand overzicht kunt u lezen waar u op dit moment terecht kunt met uw algemene- of meer specifieke vragen. Het gaat vooral over websites. Als u geen computer hebt, of het toch lastig vindt, neem dan contact op met (iemand van) het Meldpunt; we komen naar u toe of we printen de bladzijden die voor u van belang zijn.

 

Vanuit PGBM, Kompas, GOM en Platform ZEM zijn we voornemens om in het nieuwe jaar bijeenkomsten te organiseren om alles waar we tegen aan lopen nog eens goed te bespreken, en samen naar antwoorden te zoeken.

 

sites waar u terecht kunt voor algemene informatie

 

 • www.iederin.nl/zorgvanaf 2015

 • Programma Zorg verandert van Ieder(in): www.zorgverandert.nl
  Onderdeel van dit programma is een signaalpunt:
  Gemeenten en zorgverzekeraars krijgen meer taken in zorg en ondersteuning. We zijn benieuwd naar uw ervaringen met deze veranderingen. Weet u uw weg te vinden? Wordt er naar u geluisterd? Of gaan er zaken fout in het regelen van de zorg of ondersteuning? We horen het graag via ons digitaal Signaalpunt (www.zorgverandert.nl – signaalpunt)  Uw ervaringen zijn voor ons van grote waarde! Met deze ervaringen kunnen we namelijk in kaart brengen welke veranderingen al wél goed gaan en welke nog niet. Door uw ervaringen vervolgens onder de aandacht te brengen van de overheid, zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten en de patiënten- en gehandicaptenorganisaties, werken we gezamenlijk mee aan goede zorg en ondersteuning voor iedereen.
  Geef uw ervaringen door

 • Landelijke campagne VWS: Nederland verandert, de zorg verandert mee
  Vanaf oktober start VWS een landelijke informatie-campgagne met tv- en radiospots, brochures etc.

  www.zorgverandertmee.nl
   

 • Uw eigen patiënten-, belangen- of oudervereniging
  Veel patiënten-, belangen- en ouderverenigingen informeren hun leden over de veranderingen in de zorg. Ga naar de website van uw eigen vereniging.
  Zie eventueel de 
  ledenlijst van Ieder(in).

  WAAR VINDT U INFORMATIE OVER UW PERSOONLIJKE SITUATIE?

 

 

 • Bij de Sociale Verzekeringsbank 
  Vanaf 1 januari krijgt u uw PGB niet meer op eigen rekening, maar via de 
  Sociale Verzekeringsbank (www.svb.nl)
  U kunt daar ook de
  Brochure: Uw PGB op de rekening van de SVB downloaden of aanvragen.
   

 • Bij uw zorgverzekeraar 
  Heeft u nu een PGB voor persoonlijke verzorging en verpleging, dan behoudt u in 2015 uw PGB. Dit loopt via uw zorgverzekeraar.
   

 • Bij PerSaldo
  PerSaldo is de vereniging van budgethouders. Op de website van PerSaldo vindt u veel informatie over wat er verandert rond het pgb:
  www.pgb.nl/nieuw-wat-verandert-de-komende-jaren

  WAAR KUNT U TERECHT MET VRAGEN OVER UW EIGEN BIJDRAGE?

 

 • Bij het CAK 
  Het CAK is en blijft verantwoordelijk voor het heffen van de eigen bijdrage voor maatwerkvoorziening Wmo en de eigen bijdrage Wlz. De WTCG wordt per 1 januari 2015 afgeschaft; daardoor vervalt de korting op de eigen bijdrage die u ontving; u gaat dus meer betalen, want het rijk betaalt niet meer mee. Het CAK zal u hierover informeren, o.a. bij de factuur die u in november krijgt.
  Kijk op de website van het CAK:
  www.hetcak.nl

  WAT KUNT U DOEN ALS U IN PROBLEMEN KOMT DOOR DE VERANDERINGEN IN DE ZORG?

 

 

Nieuws

 

 

Sta op voor je gezondheid

 
Door de evolutionaire ontwikkeling van de mens zijn wij in staat om rechtop te staan en ons te verplaatsen op twee benen. Als baby hebben wij deze mogelijkheden echter nog niet, maar vanaf het moment dat wij dit kunnen zal dit onze voornaamste manier van verplaatsen zijn. Het verlies van basisfuncties staan en lopen door ongelukken, ziekten of ouderdom heeft zowel fysieke als psychische gevolgen.
Onderzoek heeft aangetoond dat staan goed is voor onze gezondheid. Er bestaan technieken waardoor mensen met ondersteuning toch weer kunnen staan, zoals sta rolstoelen. Maar waarom is staan nu eigenlijk goed voor onze gezondheid?
 
Makkelijker ademhalen
Mensen met fysieke beperkingen hebben last van ademhalingsmoeilijkheden, al varieert dit wel in ernst. Maar dit vermindert wel de hoeveelheid verse lucht in de longen. In staande positie is de longinhoud groter, waardoor ook het ademhalen makkelijker gaat. Vaak is het ook zo dat wanneer iemand een betere ademhaling heeft, dat iemand ook makkelijk kan spreken. Verder zou het kunnen zijn dat een verhoogd gehalte van zuurstof in het bloed, positieve effecten kan hebben op het cardiovasculaire systeem.

 Betere bloeddoorstroming
Het bloedcirculatie systeem is verantwoordelijk voor de toevoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen van ons lichaam. Ons hart, bloed en vezels zijn daarbij van essentieel belang. Vanwege immobilisatie, hebben veel rolstoelgebruikers last van een verminderde bloedcirculatie. Er is nog veel te leren over de voordelen van staan op het effect bloeddoorstroming, maar positieve effecten op het ademhalingssysteem hebben vast ook een positief effect op de bloeddoorstroming. Staan zorgt ervoor dat de vernauwingen in de bloedvaten, die gevormd worden door het zitten, verdwijnen.

 Verbeteren van blaas/darm functies
Een goede functie van onze blaas en darmen hangt af van een goed werkend zenuwstelsel. Helaas hebben veel rolstoelgebruikers een minder goed functionerend zenuwstelsel dat leidt tot een problemen met hun blaas en darmen. De meest voorkomende problematiek van de darmen en de blaas is incontinentie en infecties. Het risico op infecties wordt vergroot wanneer de blaas niet volledig geleegd wordt. Constipatie is een ander veel voorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door immobilisatie en verlammingen. Volgens een aantal onderzoeken kan de darmfunctie verbetert worden tot wel 53 procent door trainingsprogramma’s met betrekking tot staan.

 Verminderen van druk op de huid
Door het zitten of het liggen vormen er drukpunten op de huid. Wanneer mensen voor een langere periode op dezelfde drukpunten moeten zitten of liggen kan dit leiden tot wonden (decubitus). Dit komt veel voor bij mensen die in een rolstoel zitten. Met een sta-rolstoel kunnen mensen vaker de druk verlichten door van houding te verwisselen.

 

 

 

 

Permobil heeft sta-rolstoelen ontwikkeld. In de afbeeldingen is te zien welke standen de rolstoel in kan nemen. Naast de sta stand is de rolstoel ook in andere posities te verstellen. Wilt u graag meer informatie, kijk dan op www.permobil.com

 

Nieuws

Overzichtsexpositie en boekpresentatie 07-11-2014 Pierre Lumens

Voor meer informatie zie onderstaande bijlage;

Nieuws

STICHTING  KOMPAS  NEDERLAND

Café Chantant

Zingen is leuk.

Daarom begint Stichting Kompas Nederland op maandag 6 oktober in samen werking met Sirik de jong en Anne-Linde van de Veen een koor.

Vanaf dan zal er iedere maandag avond van 19.00 uur tot 20.30 uur repetitie zijn.

Dit koor is bedoelt voor iedereen met of zonder beperking.

Voor mensen met een beperking is het niet altijd gemakkelijk om zich aan te sluiten bij een bestaand koor.

Dat kan te maken hebben met het niet kunnen lezen van de bladmuziek, of dat de ruimte niet toegankelijk is.

Café Chantant voorziet in deze voorzieningen en daarom is het voor iedereen mogelijk om deel te nemen.

In september zullen twee bijeenkomsten plaatsvinden om met elkaar kennis te maken. U kunt zich aanmelden bij het koor door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen naar 06 233 46 797.
We kijken er naar uit samen met u te zingen!

 

Nieuws

Pagina 1 van 2