Oproep tot politieke Participatie
Beste vrijwilligers van PGBM en Kompas.
In maart 2014 werd de huidige gemeenteraad gekozen. Deze raad vindt dat inwoners en organisaties beter betrokken moeten worden bij het voorbereiden van besluiten. Daarvoor bestaan al allerlei mogelijkheden, maar er wordt nog te veel vanuit de overheid zelf gedacht. Het dagelijks bestuur van de gemeente, het college van burgemeester en wethouders, komt daarom begin 2015 met nieuwe ideeën. De gemeenteraad kijkt echter ook naar zichzelf en wil haar werkwijze verbeteren. Daarover kunt u meedenken tijdens een werkconferentie op 3 november.

Nieuwe manier van vergaderen
Een raadslid neemt een standpunt in nadat hij of zij alle belangen heeft afgewogen. Uw adviezen en tips zijn daarom meer dan welkom. Een raadslid heeft die nodig om tot een goed oordeel te komen. De manier van vergaderen en besluiten nemen gaat per 1 januari 2015 veranderen. Zodat inwoners en vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven makkelijker kunnen meedenken en meepraten. Ook moeten de vergaderingen van de gemeenteraad aantrekkelijker worden om te volgen. Dat vraagt levendige en gevarieerde debatten.

Werkconferentie op 3 november 2014
In het najaar van 2014 wordt die nieuwe manier van werken verder uitgewerkt. Wilt u daarover meepraten? Dat kan, want op maandagavond 3 november 2014 organiseert de gemeenteraad een werkconferentie. Dan ligt de vraag op tafel: hóe maken we de bijeenkomsten en vergaderingen van de gemeenteraad aantrekkelijker? Wij hebben de wijsheid niet in pacht; het wordt ook een kwestie van oefenen en experimenteren. Meer informatie over het programma volgt binnenkort op deze website en op de wekelijkse gemeentepagina in De Ster. Wilt u er (mogelijk) bij zijn? Stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U bent van harte welkom.

Vergaderingen vanaf 2015 op dinsdagavond
Vanaf januari 2015 vergadert de gemeenteraad voortaan op dinsdagavond; in principe één keer per twee weken en soms vaker. De vergaderavond wordt dan ingedeeld in drie blokken: participatie en informatie-uitwisseling, debatten tussen raadsleden - al dan niet met het college van burgemeester en wethouders - en de plenaire, besluitvormende raadsvergadering. Devergaderdata voor 2015 zijn al bekend.

Oproep aan onze achterban
PGBM en Kompas roepen hun achterban op om actief deel te nemen aan de bijeenkomsten op dinsdagavond om met de politiek en bestuur in gesprek te gaan over belangrijke zaken die in de stad spelen. Jullie ervaringsdeskundigheid en inzicht in wat er werkelijk aan de hand is moet veel meer doordringen in de politieke besluitvorming.

Kanttekening 1
Dit experiment moet een kans krijgen. Tenzij blijkt dat inspraak en medezeggenschap een wassen neus is en alleen maar voor de bühne.

Kanttekening 2
Veel burgers – ook in onze achterban – zijn vooral bezig met overleven. Praten levert geen beleg voor de boterham. Het mag geen proces worden waar alleen de “grachtengordel” aan mee doet.

Kanttekening 3
Inspraak en medezeggenschap moet betekenen dat er ook daadwerkelijk geluisterd wordt en bestaande (coalitie)afspraken dus veranderd kunnen worden

Kanttekening 4
Ook politici en politieke partijen moeten zelf vernieuwen. Het vertrouwen van de burger in de politiek en bestuur is nog nooit zo laag geweest.

Kanttekening 5
Daar waar (burger) raadsleden ondersteuning krijgen in het mee kunnen functioneren in het bestuurlijk apparaat moet dat ook voor burgers gerealiseerd worden.

Kanttekening 6
Het bestuur en de politiek moet ook de tegenovergestelde beweging maken namelijk: op wijk/straat/thema niveau contact met de burger zoeken.

Huup Peters, voorzitter PGBM

 

Nieuws

Overzichtsexpositie en boekpresentatie 07-11-2014 Pierre Lumens

Voor meer informatie zie onderstaande bijlage;

Nieuws

Filmpje Opening Expositie Fleurende Kids - 26-09-2014 klik op onderstaande link

http://youtu.be/HCjkkmhtQRU

Nieuws

STICHTING  KOMPAS  NEDERLAND

Café Chantant

Zingen is leuk.

Daarom begint Stichting Kompas Nederland op maandag 6 oktober in samen werking met Sirik de jong en Anne-Linde van de Veen een koor.

Vanaf dan zal er iedere maandag avond van 19.00 uur tot 20.30 uur repetitie zijn.

Dit koor is bedoelt voor iedereen met of zonder beperking.

Voor mensen met een beperking is het niet altijd gemakkelijk om zich aan te sluiten bij een bestaand koor.

Dat kan te maken hebben met het niet kunnen lezen van de bladmuziek, of dat de ruimte niet toegankelijk is.

Café Chantant voorziet in deze voorzieningen en daarom is het voor iedereen mogelijk om deel te nemen.

In september zullen twee bijeenkomsten plaatsvinden om met elkaar kennis te maken. U kunt zich aanmelden bij het koor door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen naar 06 233 46 797.
We kijken er naar uit samen met u te zingen!

 

Nieuws

Pagina 1 van 2