Twee PGB-ers bieden zich aan om voor u werkzaamheden te verrichten.

Fred Wings voor administratie, computer, boodschappen.

en

Marianne Schiffer op creatief gebied.

Meer informatie klik op hun bijlage.

Nieuws

Een modeltuin op hoogte.


Zelf groenten, fruit en kruiden kweken en ook nog zelf opeten, is tegenwoordig hip. Helaas niet voor mensen met een beperking of chronische ziekte. De natuur zit immers vol onneembare obstakels. Voor deze doelgroep is er nu een speciale tuin bedacht: een tuin op hoogte. Het is een toegankelijke tuin voor mensen met een rolstoel of rollator en visueel gehandicapten. Er zullen mogelijk tuinen op hoogte gerealiseerd worden in het Frontenpark en in de Natuurtuinen Jekerdal te Maastricht
 
Het initiatief Tuin op Hoogte is een samenwerkingsproject van Stichting Kompas Nederland, Bureau Europa en het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie. Mensen met een beperking kunnen er kennismaken met natuur, milieu en duurzaamheid. Er worden regelmatig workshops gegeven over het duurzaam kweken van bloemen, groenten en kruiden. Hoe groeien planten eigenlijk? Wat voor planten zijn er zoal en welke kunnen je wel en niet opeten?

De deelnemers gaan ook zelf aan de slag met zaadjes uitzaaien, plantjes stekken en ompotten. De modeltuin is aangelegd in verhoogde bakken, zodat zij ook vanuit hun rolstoel in de grond kunnen wroeten. Intussen kan er gezellig worden gekletst over van alles en nog wat. Tuin op Hoogte is ook een ontmoetingsplek voor iedereen met een beperking of chronische ziekte.

Een dergelijke tuin vereist veel aanpassingen en extra voorzieningen, zoals bijvoorbeeld speciaal gereedschap voor mensen met een verminderde handfunctie. Er is een veilige omgeving nodig met verharde paden, stevige leuningen voor stoklopers en slechtzienden, voldoende verlichting en duidelijke oriëntatiepunten.

 

 

Nieuws

               

 

   

  

Fusie Kompas Nederland met Platform Gehandicaptenbeleid Maastricht

Op 20 juni 2014 ondertekenen de voorzitters van Stichting Kompas Nederland (SKN) en Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Maastricht (PGBM) een intentieverklaring tot fusie. Beide organisaties zullen opgaan in een nieuwe stichting voor chronisch zieken en mensen met een beperking. Het streven is deze nieuwe stichting in 2014 of uiterlijk in 2015 te realiseren.

Integraal gehandicaptenbeleid

Met deze krachtenbundeling willen de voorzitters komen tot een integraal aanbod van activiteiten voor de doelgroep. Ook denken zij beter te kunnen inspelen op de recente kanteling in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) naar meer eigen verantwoordelijkheid. De doelstelling van de nieuwe stichting sluit hierbij aan: de bevordering van eigen kracht, regie en zelfredzaamheid van chronisch zieken en mensen met een beperking. De nadruk ligt op de realisatie van initiatieven die vanuit de doelgroep zelf komen.

Helpende hand

Maar niet iedereen kan door ziekte of beperking eigen verantwoordelijkheid aan. De nieuwe stichting wil ook voor deze mensen een steun zijn: hun belangen behartigen, een helpende hand bieden of zaken organiseren waarmee zij geholpen zijn. Zo blijft de permanente ondersteuning in de vorm van een meldpunt en hulplijn. Daarnaast wordt er een keur van activiteiten georganiseerd. Het project Kunst van het Kijken brengt kunstenaars met én zonder beperking met elkaar samen. Tuin op Hoogte is een ontmoetingsplek waar de doelgroep leert tuinieren. En dan zijn er nog vele andere initiatieven: Doe mee met ICT, bewegen op muziek, lotgenotenbijeenkomsten, eetmiddagen.

Participatie

Bijzonder en vooruitlopend op de nieuwe koers zijn de plannen voor de toekomst. Via het project Independent leren mensen met een beperking zichzelf te ontplooien om hen op een hoger niveau maatschappelijk te laten participeren. Met als einddoel: eigen regie over werk, vrije tijd, een betaalde baan. Een ander project is Leren leven in de buurt. Het plan is om allerlei wijksteunpunten op te zetten met diensten die wegvallen uit de Wmo, zoals een eigen boodschappenservice en wasserette. Dit onder het motto: Als ze ons niet helpen, dan doen we het zelf!

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Peter Vrehen - voorzitter SKN
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ,
tel.nr.: 043-3219149

Huup Peters - voorzitter PGBM
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel.nr: 06-20302957

  

 

Nieuws

 

AAN: De deelnemers van Stichting Kompas Nederland

Maastricht, 2 april 2014

 Betreft: Een donatie voor Stichting Kompas Nederland

 Beste deelnemer,

''Actief voor mensen met een beperking of chronische ziekte'', dat is de kern van Stichting Kompas Nederland. Ruim 400 deelnemers doen een beroep op de stichting.

Stichting Kompas Nederland biedt verschillende activiteiten aan zoals: Culinair Kompas, samen koken, bewegingsoefeningen, bewegen met muziek, toneel, kunst van het kijken, samen wandelen, computerondersteuning, etc.

Daarnaast geven wij op maat gerichte hulp in de vorm van informatie en assistentie bij het regelen van voorzieningen en tevens bij administratie.

Stichting Kompas Nederland is er voor iedereen. Dat willen we graag zo houden.

Stichting Kompas Nederland onderscheidt zich door haar kleinschaligheid, gelijkwaardigheid en creativiteit. Van samen eten tot toegankelijk wandelen, van onbevangen kijken naar kunst tot het spelen in een theatergroep.

Kijk ook eens op onze website: www.kompasnederland.nl of bezoek onze facebook pagina:

kompas nederland, stichting.

Met deze brief willen wij u vragen om donateur te worden of te blijven van Stichting Kompas Nederland.

Elke donatie, groot of klein, is meer dan welkom. Met uw donatie kunnen wij mede de kantoorbenodigdheden, postzegels, fotokopieën, huur kantoorruimte, verzekeringen, etc betalen. 

Hiermee maakt u onze huidige en toekomstige activiteiten mogelijk.

U kunt uw donatie overmaken op rekeningnummer: NL03RABO0131382039 t.n.v. Stichting Kompas Nederland te Maastricht o.v.v. Donatie 2014.Wij hopen te mogen reken op uw steun!

Hartelijke groet,

P. Vrehen, voorzitter  

 

Nieuws

Pagina 1 van 2